Ferdi Tayfur

Ferdi Tayfur Turan Bayburt (d. 15 Kasım 1945, Adana), Türk ses sanatçısı, besteci, yazar, ve sinema oyuncusu.

1945 yılında Adana’nın Hürriyet Mahallesi’nde dünyaya geldi. Ünlü tiyatro ve dublaj sanatçısı Ferdi Tayfur hayranı olan baba Cumali Turan Bayburt, en küçük oğluna Ferdi Tayfur adını koymuştur. Tayfur, birçok albüm çalışmasına imza atmıştır.

Postacılar, Yüreğimde Yara Var, Yuvasız Kuşlar, Derbeder, Yadeller, Seni Dilendim, Yaktı Beni, Batan Güneş, Sabahçı Kahvesi, Gönül Yorgunu, Sevda Yelleri, Emmoğlu, Çeşme, Geçen Yıl, Her Saat Başında, Sanma Sana Dönerim, Merak Etme Sen, Ben de Özledim, Yıldızlar da Kayar, Huzurum Kalmadı, Bana Sor, Nisan Yağmuru, Mor Güller gibi şarkıları ile ünlenmiştir.

2009’da inşaat sektörüne de girmiştir.

Diskografi

Yıl Albüm Şirket Notlar
1967 Yapıştı Canıma Bir Kara Sevda/Allah Şahidim Olsun Seda Plak no 554
Eyvah/Kalbimde Bir Ateştin(sürtük) Seda Plak no 554 Adanalı Ferdi
1968 Leyla/Aşkınla Beni Öldürdün Görsel Plak Ve Kasetçilik
Tatlı Çingenem/Adana Barajında Saya Plak no 48
Dilek Kapısı Harika Müzik
1969 Dilek Kapısı/Öldürecek Beni Bu Kara Sevda Saya Plak no 53
Melekler Yüze Güler/Derdin nedir sormuyorlar Kader Plak no 92
Dünya Ahret Kardeşimsin/Bilememki Deli Gönül Kader Plak 102
1970 Çok Bekledim / Kaderimsin Gen Plak 7
Kaderimsin /Çok Bekledim Gelmedin Zeren Plak 5
1971 Kaderimsin / Sevgili Yarim Elele Plak
Sana Kaderimsin Dedim / Postacılar Görsev Plak 30
Mahkumların Duası / Mahşer Günü Görsev Plak 29
Nerelerdesin Sultanım / Sebebim Nazlı Yar Oldu Serenad Plak 128
1972 Dur Dinle Sevgilim / Kır Çiçekleri Görsev Plak 44
Yüreğimde Yara Var / Bana Gerçekleri Söyle Görsev Plak 49
1973 Sakın Düşme Görsev Plak 61
Bana Gerçekleri Söyle/Ümitsiz Aşk Görsev Plak
1974 Akşam Güneşi / Çiçekler Açsın Elenor Plak 1037
Bırak Şu Gurbeti / Sevdalılar Beni Anlar Elenor Plak 1038
Postacılar Harika Müzik
Bitmeyen Çile Görsel Plak Ve Kasetçilik
1975 Yadeller – Ağlamazsam Uyuyamam Elenor Plak
Nerelerdesin Sultanım – Sebebim Nazlı Yar Oldu Elenor Plak
Bırak Şu Gurbeti Minareci Müzik
Ferdi Tayfur 1(Mahkumların Duası) Türküola Müzik
1976 Ekmek Parası (albüm) Türküola Müzik
Deli Gibi Sevdim Uzelli Müzik
Ferdi Tayfur 3(Çeşme) Uzelli Müzik
1977 Huzurum Kalmadı Elenor Müzik
Ferdi Tayfur 4(Benim Gibi Sevenler) Uzelli Müzik
5 Minareci Minareci Müzik
1978 Batan Güneş Elenor Müzik
Ferdi Tayfur 6(Bağlama Versiyon) Minareci Müzik
1979 Son Sabah Elenor Müzik
Mapushane Uzelli Müzik
1980 Yuvasız Kuşlar Elenor Müzik
Ferdi Tayfur 9(Batan Güneşin Kralı) Minareci Müzik
Nisan Yağmuru 2 Türküola Müzik
Yuvasız Kuşlar 4 Uzelli Müzik
Durdurun Dünyayı Uzelli Müzik
Avrupa Konser Uzelli Müzik Konser albümü
1981 Ferdi Tayfur 10 Minareci Müzik
İnsan Sevince Elenor Müzik
Nisan Yağmuru Elenor Müzik
1982 Ben De Özledim Uzelli Müzik
Sabahı Olmayan Geceler Türküola Müzik
Bir Avuç Gözyaşı Uzelli Müzik
Ben de Özledim Türküola Müzik
1983 O.Gencebay ve F.Tayfur’dan Seçmeler Minareci Müzik
Sen de mi Leyla Uzelli Müzik
1984 Yaktı Beni Ferdifon Müzik
Gitme Yarim Türküola Müzik
Bu Gece Düğün Var Türküola Müzik
1985 Kurtuldum Ferdifon Müzik
Ferdi Tayfur 11(Deli Gönül) Minareci Müzik
Ferdifon’dan Seçmeler 1 Ferdifon Müzik
1986 Derbeder Elenor Müzik
Merak Etme Sen Elenor Müzik
Ferdi Tayfur ve Onlar Türküola Müzik
Haram Oldu Ferdifon Müzik
Ferdifon’dan Seçmeler 2 Ferdifon Müzik
Haram Oldu 2 Türküola Müzik
1987 İnsan Sevince 2 Elenor Müzik
İçimde Bir His Var(albüm)- Ya Benimsin Ya Toprağın(albüm) Ferdifon Müzik
Ferdifon’dan Seçmeler 3 Ferdifon Müzik
1988 Naz EtmeCanına Okuyacağım Ferdifon Müzik
Arabesk Rüzgarı Bayar Müzik
Acılar Minareci Müzik
Bir Sen Söyle Türküola Müzik
1989 Allah’ım Sen Bilirsin (albüm) Ferdifon Müzik
Ferdifon’dan Seçmeler 4 Ferdifon Müzik
Sakın Düşme Görsev Müzik
Gülhane’den Sevgilerle Ferdifon Müzik Konser albümü
1990 Hoşçakal Ferdifon Müzik
Özlem Yangını Minareci Müzik
1991 Ferdifon’dan Seçmeler 5 Ferdifon Müzik
GelirsenBana da Söyle Ferdifon Müzik
1992 Dert Yağmuru Minareci Müzik
Yetiş Emmioğlu Türküola Müzik
Prangalar Ferdifon Müzik
1993 Kralların Müzik Şöleni Elenor Müzik
Zirvede İki Kral Dünya Müzik
Acılı Dostane Arabesk Tutku Müzik
1994 Mor GüllerFadime’nin Düğünü Ferdifon Müzik
Baharımsın Kışımsın 9 Elenor Müzik
1995 Dünya “Bir Şarkı Seç Kendine” Ferdifon Müzik
1996 Zaman Tüneli Arşiv 1 Ferdifon Müzik Derleme
Altın Şarkılar Dilan Müzik Üretim
1997 Tiryakiyim Ben Ferdifon Müzik
Of Dağlar Ferdifon Müzik
1998 Ferdi Tayfur Klasikleri Arşiv 2 Ferdifon Müzik Derleme
1999 Yoksun – Kör Talih Ferdifon Müzik
Zengin Olursam Ferdifon Müzik
2001 Zaman Tüneli Arşiv 3 Ferdifon Müzik Derleme
2002 İnceden Ferdifon Müzik
2003 Durun Ayaklarım Ferdifon Müzik
Yandı Gönlüm Ferdifon Müzik Maxi Single
2004 Ferdifon’dan Seçmeler 6 Ferdifon Müzik
Bir Demet Gül Ferdifon Müzik
2006 Aşkın Cezası Ferdifon Müzik
2007 Gençliğimin Şarkıları Ferdifon Müzik
2009 Nisan Yağmuru 6 Elenor Müzik Derleme
Boynu Bükük Şarkılarım Ferdifon Müzik Derleme
2010 Baharımsın Kışımsın Elenor Müzik Derleme

Ödüller

    • 1975 1. Altın Plak Ödülü Elenor Plak. (Bırak Şu Gurbeti – Sevdalılar Beni Anlar)
    • 1975 2. Altın Plak Ödülü Elenor Plak. (Çeşme – Muhtaç Etme Beni Plağıyla)
    • 1975 3. Altın Plak Ödülü Elenor Plak. (Yağmur Gözyaşım – Alıştım Plağıyla)
    • 1975 4. Altın Plak Ödülü Elenor Plak. (Yadeller – Ağlamazsam Uyuyamam Plağıyla)
    • 1976 5. Altın Plak Ödülü Elenor Plak. (Derbeder – Vazgeç Felek Plağıyla)
    • 1976 6. Altın Plak Ödülü Elenor Plak. (Benim Gibi Sevenler – Söz Geçmiyor Gönlüme Plağıyla)
    • 1978 7. Altın Plak Ödülü Elenor Plak. (Merak Etme Sen – Söz Veriyorum Plağıyla)
    • 1979 8. Altın Plak Ödülü Elenor Plak. (Hapishane Görüş Günü – Gönül Oyunu Plağıyla)
    • 1980 9. Altın Plak Ödülü (İnsan Sevince Long Plağıyla – İnsan Sevince, aynı zamanda SSCB’de bugünkü Rusya’da basılan ilk Türk Sanatçısı albümüdür.)
    • 1992 MÜYAP 1991 Yılı Arabesk Dalında En çok Albüm Satan Sanatçı Ödülü.
    • 1993 Gülhane Konserleri Ödülü (Bir Alana En Çok Seyirci Toplaması nedeniyle(Yaklaşık 200.000 Kişi) Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye BaşkanıTarafından Verilmiştir.)
    • 1994 En İyi Arabesk Erkek( Fadime’nin Düğünü )
    • 1995 Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Tarafından Verilen Çevre Ödülü
    • 1995 IFA İstanbul FM Altın Ödülü
    • 1994 1.Kral TvTürkiye Video Müzik Ödülleri En iyi Arabesk Fantezi Müzik sanatçısı ödülü (Fadime’nin Düğünü Şarkısıyla)
    • 1995 2.Kral TvTürkiye Video Müzik Ödülleri En İyi Arabesk Fantezi Müzik Sanatçısı ödülü (Yağmur Çamur Şarkısıyla)
    • 1999 6. Kral TvTürkiye Video Müzik Ödülleri En iyi Arabesk Fantezi Müzik sanatçısı ödülü (Bağbozumu Şarkısıyla)
    • 1999 Magazin Gazetecileri Derneği Onur Ödülü
    • 2001 Magazin Gazetecileri Derneği Yılın En İyi Arabesk Sanatçısı Ödülü
    • 2004 Meltem TV Yılın Sanatçısı Ödülü
    • 2004 Bitlis Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu ile Bitlis Belediye Başkanı Cevdet Özdemir tarafından verilen şükran plaketi
    • 2005 İhlas Marmara Koleji Yılın En İyi Müzik sanatçısı Ödülü
    • 2005 Magazin Gazetecileri Derneği Yılın En İyi Arabesk Sanatçısı Ödülü
    • 2007 Siyaset Dergisi Sanat Onur Ödülü
    • 2008 14. Kral TvTürkiye Video Müzik Ödülleri En İyi TSM Sanatçısı ödülü (Kalbimin Sahibi Sensin Şarkısıyla)
    • 2008 Aydoğdu Üzerimize İlahisiyle MÇF 2008 Sosyal Sorumluluk Ödülü.
    • 2009 Siyaset Dergisi Yaşam Boyu Sanat Onur Ödülü
    • 2009 Radyo 15 Sanat Onur Ödülü
    • 2011 Siyaset Dergisi Yılın Onur Ödülü
    • 2013 19. Kral Tv1. Türkiye Müzik Ödülleri Yaşam Boyu Onur Ödülü
    • 2014 Akdeniz TV Yaşam Boyu Başarı ve Onur Ödülü
    • 2014 21. Adana Altın Koza Ödülü
    • 2015 15. Yıl İnternet Medyası Yılın En İyileri Ödülleri Yaşam Boyu Meslek Onur Ödülü

Kitapları

  1. Şekerci Çırağı, roman, Kora Yayın, 2003
  2. Yağmur Durunca, roman, Kora Yayın, 2008
  3. Bir Zamanlar Ağaçtım, roman, Kora Yayın, 2013
  4. Paraşütteki Çocuk, roman, 2014

Tv-Şov

  • 1993.“Yetiş Emmioğlu” sunucu Show TV
  • 2009.“Korolar Çarpışıyor” Adana Korosunu yönetmiştir Yarışmacı Show TV
  • 2009.“Boynu Bükük Şarkılar” sunucu Kanal 7

Reklam filmi (oyuncu)

  • 1993.“Mobil Reklamı”
  • 2000.“Filli Boya Reklamı”
  • 2007.“Namlı Zeytin Reklamı”
  • 2015.”Borvo Termal Reklamı”

Filmografi

Yıl Film Rol Oyuncu Yönetmen Eser Senaryo Notlar !
2008 Memur Muzaffer Muzaffer Mutlu Evet TV dizisi
2007 Yersiz Yurtsuz Emrullah Evet TV dizisi
Natuk Baytan Belgeseli Kendisi Evet
Ben Ferdi Tayfur Ferdi Tayfur Belgeseli Evet
2000 Hayatım Roman Kendisi Evet TV dizisi
2002 Reyting Hamdi Mezarcı Evet TV dizisi
1989 Allah’ım Sen Bilirsin Ferdi Evet
Bu Şehrin Geceleri Ferdi Evet
1988 Bu Talihimin Canına Okuyacağım Ferdi Evet Evet Evet
Elveda Mutluluklar Ferdi Evet
Ah Bir Çocuk Olsaydım Ferdi Evet
1987 Sevgiler Çiçek Gibi Ferdi Evet Evet
Ya Benimsin Ya Toprağın Ferdi Evet Evet
1986
İçimde Bir His Var Ferdi Evet Evet Evet
Affet Allah’ım Ferdi Evet Evet Evet Evet
1985 Her Şeyim Sensin Ferdi Evet
Haram Oldu Ferdi Evet Evet Evet
1984 Utanıyorum Ferdi Evet
Çılgın Arzular Ferdi Evet
1983 Yaktı Beni Cumali Çakıroğlu Evet
Kalbimdeki Acı Ferdi Evet
Yıldızlar da Kayar Ferdi Evet
1982 Sen de mi Leyla (film) Ferdi Evet
Hasret Sancısı Ferdi Evet
Günaha Girme Ferdi Evet
1981 Kara Gurbet Ferdi Evet
Ben de Özledim (film) Ferdi Evet
Olmaz Olsun (film) Ferdi Evet
Bir Damla Ateş Ferdi Evet
1980 Durdurun Dünyayı (film) Ferdi Evet
Huzurum Kalmadı Ferdi Evet
Boynu Bükük Ferdi Evet
1979 İnsan Sevince Ferdi Evet Evet
Yuvasız Kuşlar Ferdi Evet
1978 Son Sabah Ferdi Evet
Batan Güneş Ferdi Evet
Yadeller Ferdi Evet
1977 Benim Gibi Sevenler Ferdi Evet Evet
Derbeder Ferdi Evet
1976 Çeşme Ferdi Evet
Facebook Yorumlar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.